Bücher
Kreyenschmidt, J. (2008)
Cold Chain-Management.
Proceedings of the 3rd International Workshop “Cold Chain-Management”, Bonn, 2nd-3rd of June 2008, ISBN 978-3-9812345-0-3
Zeitschriftenbeiträge
Breuer, O.; Saatkamp, H.; Schütz, V.; Brinkmann, D. & B. Petersen (2008)
Cross border Classical Swine Fever control: Improving Dutch and German crisis management systems by an integrated public-private approach.
Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, Band 3, Heft 4, November 2008, Berlin, pp. 455-465
Brinkmann, D. (2008)
Niemand schätzt genauer.
Tiergesundheit und mehr – Informationen rund um Schwein und Rind, Ausgabe 01/08, S. 6/7
Brinkmann, D. & H. Eger (2008)
Ensure objectivity from stable to table – New beef classification techniques disclose large optimisation potential.
Fleischwirtschaft International 05/2008, pp. 48-52
Brinkmann, D. & H. Eger (2008)
Status quo in der Rinderklassifizierung – Neue Messtechniken offenbaren großes Optimierungspotenzial in der Rinderfleischvermarktung.
Fleischwirtschaft 07/2008, S. 31-34
Bruns, M. (2008)
Forschung in verständlicher Form. Innovative Kommunikationswege im Europäischen Schweine- und Schweinefleischsektor.
Fleischwirtschaft 6/2008. S. 18-21.
Bruns, M. & Christensen, M. (2008)
Quality of pork and pork products to improve. Q-PorkChains – an EU-project aiming at pork quality improvement, integrated production chains and low environmental impact.
Fleischwirtschaft International 3/2008. pp. 67-68.
Gospavic, R.; Kreyenschmidt, J.; Bruckner, S. and V. Popov (2008)
Mathematical modelling for predicting the growth of Pseudonomas spp. in poultry under variable temperature conditions.
International Journal of Food Microbiology 127, pp. 290-297.
Kampmann, Y.; De Clerck, E.; Kohn, S.; Patchala, D.K.; Langerock, R. und J. Kreyenschmidt (2008)
Study on the antimicrobial effect of silver containing inner liners in refrigerators.
Journal of Applied Microbiology 104, pp. 1808-1814
Kampmann, Y. & J. Kreyenschmidt (2008)
Effect of silver coated refrigerators on food safety and quality during home food storage.
International Journal of Medical Microbiology 298S2, p. 61
Kreyenschmidt, J.; Kampmann, Y.; Witzenberger, R. and S. Knura (2008)
Studie zum Vergleich unterschiedlicher Testverfahren zur Identifizierung coliformer Keime in Trink- und Umweltwasserproben.
Archiv für Lebensmittelhygiene 59, S. 49-54.
Raab, V.; Bruckner, S.; Beierle, E.; Kampmann, Y.; Petersen, B. and J. Kreyenschmidt (2008)
Generic model for the prediction of remaining shelf life in support of cold chain management in pork and poultry supply chains. Journal on Chain and Network Science, Volume 8, Number 1, pp. 59-73.
Best paper award in the category “Chain Management” at the 8th International Conference on Management in AgriFood Chains and Networks, Wageningen, the Netherlands
Buchbeiträge
Algers, A. and M. Bruns (2008)
Sustainable e-learning initiative for the international community of the pork sector.
Paper submitted to the SIMPEL Conference (Improving e-learning practices in SMEs), Brussels, 14/15 of April 2008
Breuer, O.; Saatkamp, H. und B. Petersen (2008)
Grenzübergreifende Maßnahmepläne für den Krisenfall.
In: Technical report „GIQS Risiken beherrschen – Innovationen in Prävention und Bekämpfung von Tierseuchen“. S. 75-84
Breuer, O.; Schütz, V.; Brinkmann, D. & B. Petersen (2008)
Integrated crisis management approach supported by private chain orientated information systems and public animal disease control measures.
Proceedings of the 8th International Conference on Management in AgriFood Chains and Networks, 28th-30th of May 2008, Ede, the Netherlands [published on CD
Brinkmann, D., Petersen, B. und E. Tholen (2008)
Einbindung apparativer Klassifizierungsergebnisse in das stufenübergreifende Qualitäts- und Informationsmanagement Rindfleisch erzeugender Ketten.
In: Müller, R.A.E.; Sundermeier, H.-H.; Theuvsen, L.; Schütze, S. & M. Morgenstern (Hrsg.): Unternehmens-IT. Führungsinstrument oder Verwaltungsbürde?
Referate der 28. GIL-Jahrestagung, 10.-11. März 2008 in Kiel, Germany. S. 25-28
Bruckner, S.; Gymnich, S.; Petersen, B.; Schmitz, T.; van der Roest, J.; Kägi, A.; Crespo, P. & L. Bertschinger (2008)
Monitoring strategies in food supply chains.
In: MUNLV and GIQS e.V.: „from stable to table“ Food Safety and Quality in International Food Chains. Technical reports of the Interreg IIIC Initiative PromSTAP (Promoting the stable to table approach), pp. 189-197
Bruns, M., Petersen, B. and W. Maijers (2008)
Intermediary act as Research-Industry Liaison Office. Support in structuring the innovation process especially for small and medium sized enterprises of the pork chain. Proceedings of the 8th International Conference on Management in AgriFood Chains and Networks, 28-30th of May 2008, Ede, the Netherlands. [published on USB]
Ellebrecht, A.; Zandbergen, J.; Schütz, V.; Schwaer, P.; Erke, R. and D. Chiche (2008)
Information exchange and integration of documentation and information systems in meat chains.
In: MUNLV and GIQS e.V.: „from stable to table“ Food Safety and Quality in International Food Chains. Technical reports of the Interreg IIIC Initiative PromSTAP (Promoting the stable to table approach), pp. 40-47
Hansen, T.B.; Aabo, S.; Rosenquist, H.; Christensen, B.B.; Nielsen, N. L.; Bondt, N.; van Wagenberg, C. and B. Petersen (2008)
Guidelines for regional food authorities to establish science based food safety programmes.
In: MUNLV and GIQS e.V.: „from stable to table“ Food Safety and Quality in International Food Chains. Technical reports of the Interreg IIIC Initiative PromSTAP (Promoting the stable to table approach), pp. 166-179
Hilz, Y.; Kreyenschmidt, J.; Smolander, M. and P. Taoukis (2008)
FRESHLABEL: Integrated approaches to enable traceability of the cold chain of fresh, chilled meat and fish products by means of tailor-made Time/Temperature Indicators (TTIs).
In: Kreyenschmidt, J., Proceedings of the 3rd International Workshop “Cold Chain- Management”, 2nd-3rd of June 2008, Bonn, pp. 285-289
Hoffmann, C., Breuer, O., Brinkmann, D., Schütz, V., Petersen, B. (2008)
Entwicklungstendenzen beim Aufbau privater und öffentlicher Frühwarnsysteme im überbetrieblichen Gesundheitsmanagement grenzübergreifender Zulieferketten.
In: Müller, R.A.E.; Sundermeier, H.-H.; Theuvsen, L.; Schütze, S. & M. Morgenstern (Hrsg.): Unternehmens-IT. Führungsinstrument oder Verwaltungsbürde?
Referate der 28. GIL Jahrestagung, 10.-11. März 2008 in Kiel, Germany. S. 75-78
Kampmann, Y., Bruckner, S.; Kohn, S.; Kloft, K. & J. Kreyenschmidt (2008)
Investigation of microbiological contamination in domestic refrigerators and an analysis of appropriate methods for reduction of contamination in private households.
Proceedings of “The International Conference of Refrigeration” IIF, 15th-17th of October 2008, Poznan, Poland, pp. 309-318
Kasper, M.; Ellebrecht, A. und B. Petersen (2008)
Aufschaltungs- und Austauschmodell.
In: Technical report „GIQS Risiken beherrschen – Innovationen in Prävention und Bekämpfung von Tierseuchen“, Bonn, S. 42-53
Kreyenschmidt, J. (2008)
Innovative Tools for supporting Cold-Chain-Management.
In: Kreyenschmidt, J., Proceedings of the 3rd International Workshop “Cold Chain- Management”, 2nd-3rd of June 2008, Bonn.
Kreyenschmidt, J.; Hansen, T.B.; Kampmann, Y.; Christensen, B.; Aabo, S.; Lettmann, T.; Bruckner, S.; Kostov, I.; Van Beek, P. and B. Petersen (2008)
Innovative Systems in the field of food quality and safety.
In: MUNLV and GIQS e.V.: „from stable to table“ Food Safety and Quality in International Food Chains. Technical reports of the Interreg IIIC Initiative PromSTAP (Promoting the stable to table approach), S. 152-165
Moller, C.O.A.; Hansen, T.B.; Kampmann, Y.; Aabo, S.; Daalgaard, P.; B.B. Christiansen (2008)
Predicting growth of Salmonella in fresh pork products
In: Kreyenschmidt, J., Proceedings of the 3rd International Workshop “Cold Chain-Management”, 2nd-3rd of June 2008, Bonn, pp. 197-202.
Moller, C.O.A.; Hansen, T.B.; Kampmann, Y.; Aabo, S.; Daalgaard, P.; B.B. Christiansen (2008)
Predicting growth of Salmonella in fresh pork products
In: Kreyenschmidt, J., Proceedings of the 3rd International Workshop “Cold Chain-Management”, 2nd-3rd June 2008, Bonn, pp. 197-202.
Petersen, B.; Schulze Althoff, G. und A. Ellebrecht (2008)
Qualitäts- und Gesundheitsmanagement in der Fleischwirtschaft – eine grenzüberschreitende Aufgabe: Überbetriebliche Informationsverarbeitung in Wertschöpfungsketten der Fleischerzeugung
In: Spiller, A., Schulze, B. (Hrsg.): Zukunftsperspektiven der Fleischwirtschaft. Verbraucher, Märkte, Geschäftsbeziehungen. Universitätsverlag Göttingen, S. 183-198
Petersen, B.; Mack, A. und T. Schmitz (2008)
Überbetriebliches Audit-, Dokumenten- und Risikomanagement als Dienstleistung im Gesundheitsmanagement
In: Spiller, A., Schulze, B. (Hrsg.): Zukunftsperspektiven der Fleischwirtschaft. Verbraucher, Märkte, Geschäftsbeziehungen. Universitätsverlag Göttingen, S. 199-210
Raab, V.; Bruckner, S.; Beierle, E.; Kampmann, Y.; Petersen, B. and J. Kreyenschmidt (2008)
Generic model of shelf life dynamics in support of cold chain management in pork and poultry supply chains Proceedings of the 8th International Conference on Management in AgriFood Chains and Networks, 28-30th of May 2008, Ede, the Netherlands. [published on USB]
Raab, V. and J. Kreyenschmidt (2008)
Requirements for the effective implementation of innovative tools for temperature monitoring supporting cold chain management in poultry supply chains.
In: Kreyenschmidt, J., Proceedings of the 3rd International Workshop “Cold Chain- Management”, 2nd-3rd of June 2008, Bonn, pp. 259-264
Römkens, P.; Franz, E.; van der Fels-Klerx, I.; van Raamsdonk, L.; Jaeger, F.; Thielen, M.; Bosshammer, K.; Leisner-Saaber, J.; Rath, C. and M. Hamer (2008)
Geoquality – Part I: Chain models as a tool to quantify the relation between soil, crop quality and human exposure
In: MUNLV and GIQS e.V.: „from stable to table“ Food Safety and Quality in International Food Chains. Technical reports of the Interreg IIIC Initiative PromSTAP (Promoting the stable to table approach), pp. 198-218
Schütz, V.; Mack, A.; Schulze, B.; Spiller, A.; Theuvsen, L. und B. Petersen (2008)
Technische und organisatorische Innovationen als Basis für Informations- und Dienstleistungs-Agenturen in der Fleischwirtschaft.
In: Müller, R.A.E.; Sundermeier, H.-H.; Theuvsen, L.; Schütze, S. & M. Morgenstern (Hrsg.): Unternehmens-IT. Führungsinstrument oder Verwaltungsbürde?
Referate der 28. GIL Jahrestagung, 10.-11. März 2008 in Kiel, Germany. S. 133-136
Schütz, V.; Hoffmann, C.; Brinkmann, D. und B. Petersen (2008)
Aufgabenfelder von Dienstleistungsunternehmern an Kommunikationsunterstützung durch Netzwerkkoordinatoren.
In: Müller, R.A.E.; Sundermeier, H.-H.; Theuvsen, L.; Schütze, S. & M. Morgenstern (Hrsg.): Unternehmens-IT. Führungsinstrument oder Verwaltungsbürde?
Proceeding der 28. GIL Jahrestagung, 10.-11. März 2008 in Kiel, Germany. S. 137-140
Schütz, V.; Petersen, B.; Backus, G. and E. Gardere (2008)
Promote European regions‘ experience exchange on quality information management in food chains.
In: MUNLV and GIQS e. V.: „from stable to table“ Food Safety and Quality in International Food Chains. Technical reports of the Interreg IIIC Initiative PromSTAP (Promoting the stable to table approach), pp. 6 – 26
Dissertationen
Ellebrecht, A. (2008)
Nutzenbetrachtung internetbasierter Informationssysteme im einzel- und überbetrieblichen Gesundheitsmanagement.
Institut für Tierwissenschaften, Landwirtschaftliche Fakultät, Universität Bonn, 163 Seiten
http://hss.ulb.uni-bonn.de/diss_online/landw_fak/2008/ellebrecht_alexander/ellebrecht.htm Diss. Agr
Abstracts
Algers, A. and M. Bruns (2008)
Sustainable e-learning initiative for the international community of the pork sector
Abstract submittet to the Conference “Simple – Improving eLearning Practices in SME`s”, Brussels, 14th-15th of April 2008
Breuer, O.; Schütz, V.; Brinkmann, D. and B. Petersen (2008)
Integrated crisis management approach supported by private chain orientated information systems and public animal disease control measures.
Conference bulletin of the 8th International Conference on Management in AgriFood Chains and Networks, 29-30th May 2008, Ede, p. 21
Brinkmann, D.; Petersen, B. und E. Tholen (2008)
Einbindung apparativer Klassifizierungsergebnisse in das stufenübergreifende Qualitäts- und Informationsmanagement Rindfleisch erzeugender Ketten.
28. GIL Jahrestagung, 10.-11. März, Kiel
Bruckner, S. & J. Kreyenschmidt (2008)
Development of a generic shelf life model for pork and poultry.
Programme and Abstract Book, Food Micro 2008 – The 21st International ICFMH Symposium “Evolving microbial food quality and safety”, 1st-4th of September 2008, Aberdeen, Scotland
Bruns, M.; Maijers, W. and B. Petersen (2008)
Intermediary act as Research-Industry Liaison Office. Support in structuring the innovation process especially for small and medium sized enterprises of the pork chain.
Conference bulletin of the 8th International Conference on Management in AgriFood Chains and Networks, 28-30th of May 2008, Ede, the Netherlands, p. 22
Kasper, M.; Lentz, H.; Selhorst, T. & Brigitte Petersen (2008)
Ausbreitung von Infektionskrankheiten auf Kontaktnetzwerken.
Abstract eingereicht zur 29. GIL-Jahrestagung, 09.-10. März 2009, Rostock
Klauke, T.; Brinkmann, D. & B. Petersen (2008)
Leitstandkonzept zur Steuerung und Regelung überbetrieblicher Qualitätsmanagement- Systeme in Zulieferketten des Handels.
Abstract eingereicht zur 29. GIL-Jahrestagung, 09.-10. März 2009, Rostock
Raab, V.; Bruckner, S.; Beierle, E.; Kampmann, Y.; Petersen, B. and J. Kreyenschmidt (2008)
Generic model for the prediction of remaining shelf life in support of cold chain management in pork and poultry supply chains.
Conference bulletin of the 8th International Conference on Management in AgriFood Chains and Networks, 29-30th of May 2008, Ede, the Netherlands, p. 45
Raab, V.; Bruckner, S.; Petersen, B. & J. Kreyenschmidt (2008)
Determination of inspection and decision points for the implementation of innovative tools for the support of cold chain management in poultry supply chains.
Abstract submitted to “The International Conference of Refrigeration” IIF. 15th-17th of October 2008, Poznan, Poland
Schütz, V.; Mack, A. ; Ellebrecht A. & B. Petersen (2008)
Modell zur Planung von Leistungsprofilen für Informations- und Dienstleistungsagenturen im überbetrieblichen Gesundheitsmanagement.
Abstract eingereicht zur 29. GIL-Jahrestagung, 09.-10. März 2009, Rostock
Sonstiges
Bruckner, S. & J. Kreyenschmidt (2008)
Development of a generic shelf life model for pork and poultry.
Poster, Food Micro 2008 – The 21st International ICFMH Symposium “Evolving microbial food quality and safety”, 1st-4th of September 2008, Aberdeen, Scotland
Kampmann, Y.; Bonn, J. & J. Kreyenschmidt (2008)
Effect of silver coated refrigerators on food safety and quality during home food storage.
Poster at the „Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie“, 21st -24th of September 2008, Dresden
Kasper, M.; Schütz, V.; Breuer, O.; Selhorst, T. und B. Petersen (2008)
Aufschaltungs- und Austausch-Modell in Krisensituationen in der Fleischwirtschaft.
Poster im Rahmen der DVG-Tagung „Angewandte Epidemiologie in der Tierseuchen- und Zoonosenbekämpfung“
Raab, V. and Kreyenschmidt, J. (2008)
Requirements for the effective implementation of innovative tools for temperature monitoring supporting cold chain management in poultry supply chains.
Poster at the 3rd International Workshop “Cold-Chain-Management”, 2nd-3rd of June 2008, Bonn.
Hilz, Y.; Kreyenschmidt, J.; Smolander, M. and P. Taoukis (2008)
FRESHLABEL: Integrated approaches to enable traceability of the cold chain of fresh, chilled meat and fish products by means of tailor-made Time/Temperature Indicators (TTIs).
Poster at the 3rd International Workshop „Cold Chain-Management“, 2nd-3rd of June 2008, Bonn.
Vorträge
Algers, A. and M. Bruns (2008)
Sustainable e-learning initiative for the international community of the pork sector
Conference SIMPLE-IMPROVING eLEARNING PRACTICES IN SMEs, Brussels, 14th-15th of April 2008
Bruckner, S.; Raab, V.; Beierle, E.; Kreyenschmidt, J. & B. Petersen (2008)
Integration of innovative tools supporting Cold-Chain-Management.
Presentation at the 3rd International Workshops „Cold Chain-Management“, 2nd-3rd of June 2008, Bonn
Bruns, M.; Maijers, W. and B. Petersen (2008):
Intermediaries act as Industry Liaison Office. Support in structuring the innovation process especially for small and medium sized enterprises of the pork chain.
Presentation at the 8th International Conference on Management in AgriFood Chains and Networks, 28-30th May 2008, Ede the Netherlands.
Kampmann, Y.; Bruckner , S., Kohn, S.; Kloft, K. & J. Kreyenschmidt (2008)
Investigation of microbiological contamination in domestic refrigerators and an analysis of appropriate methods for reduction of contamination in private households.
Presentation at “The International Conference of Refrigeration” IIF, 15th-17th of October 2008, Poznan, Poland
Kreyenschmidt, J.; Bruckner, S.; Christiansen, H.; Raab, V. & A. Scherer (2008)
Der Einsatz von Temperatur-Zeit-Indikatoren zur Überwachung der Kühlkette in fleischerzeugenden Ketten.
Vortrag am Deutschen Institut für Lebensmitteltechnik (DIL), 5. September 2008, Quakenbrück
Raab, V. & J. Kreyenschmidt (2008)
Requirements for the effective implementation of innovative tools for temperature monitoring supporting cold chain management in poultry supply chains.
Poster at the 3rd International Workshops „Cold Chain-Management“, 2nd-3rd of June 2008, Bonn
Raab, V.; Bruckner, S.; Beierle, E.; Kampmann, Y.; Petersen, B. and J. Kreyenschmidt (2008)
Generic model for the prediction of remaining shelf life in support of cold chain management in pork and poultry supply chains.
Presentation at the 8th International Conference on Management in AgriFood Chains and Networks, 28th-30th of May 2008, Ede, the Netherlands
Raab, V.; Bruckner, S.; Petersen, B. & J. Kreyenschmidt (2008)
Determination of inspection and decision points for the implementation of innovative tools for the support of cold chain management in poultry supply chains.
Presentation at the International Conference of Refrigeration IIF. 15th-17th of October 2008, Poznan, Poland
Schütz, V.; Brinkmann, D. und B. Petersen (2008)
Aufgabenfelder von Dienstleistungsnehmern an Kommunikationsunterstützung durch Netzwerkkoordinatoren.
Präsentation auf der 28. GIL-Jahrestagung, 10.-11. März 2008, Kiel
Schütz, V.; Mack, A.; Schulze, B.; Spiller, A.; Theuvsen, L. und B. Petersen (2008)
Technische und organisatorische Innovationen als Basis für Informations- und Dienstleistungs-Agenturen in der Fleischwirtschaft. Präsentation auf der 28. GIL-Jahrestagung, 10.-11. März 2008, Kiel